FRANCE DISTRACTION (FR): TERME

19. 19-23 & 20. – 23. 9. ● 18-23h ● Galerija SC

France Distraction (Belinda Annaloro, Antoine Defoort, Julien Fournet, Halory Goerger,  Sébastien Vial)

http://www.amicaledeproduction.com/projets/fd.php

Terme (Les Thermes) prostor su ljekovitog retro-treninga koji publici nudi priliku da uroni u kupku stoičkog morala. Taj veliki, drveni bazen ispunjava 25 000 crnih, mekanih plastičnih loptica na kojima je otisnuto 80 različitih citata, uvelike proizašlih iz stoičkih djela. Publika može uroniti u taj hamam misli, čitati poruke nasumičnim redom, postepeno se natopiti aforizmima i razmijeniti dojmove o njihovim značenjima. Istovremeno bazen s lopticama i konceptualna sauna, taj prostor može postati i mjestom susreta za rasprave i razgovore o stoičkoj filozofiji. Detaljne informacije o programu događanja u Termama možete pronaći na internetskoj stranici festivala.

Photos FRANCE DISTRACTION - Copyright Amęlie Boissel

Photos FRANCE DISTRACTION – Copyright Amęlie Boissel

INTERVJU

KAKO BISTE OPISALI  TERME  NASUMIČNOM PROLAZNIKU?

Zamisli da odvedeš svoje dijete na bazen s lopticama i otkriješ da postoji verzija bazena i za odrasle u kojemu možeš nastaviti tamo gdje si stao s čitanjem. Čini se kao najčudnije mjesto na svijetu gdje možeš nešto naučiti o stoičkoj filozofiji, ali nakon nekoga vremena u bazenu poželiš da si doista bio izložen filozofiji na ovaj način.

Les Thermes su:
– prostor opuštanja
– mjesto za čitanje
– mjesto susreta sa stoičkom filozofijom

Predivno je u bazenu biti sam, ali je podjednako zanimljivo i dijeliti ga s drugima.

U odnosu sličnome onome što možemo osjetiti pred mrtvom prirodom, iznenađenje je uspješno kada osjetimo lagani procijep između zadovoljstva nazadnom igrom među lopticama i ustajaloga mirisa sjećanja na satove filozofije.

ZAŠTO STE ODABRALI  OVAJ MEDIJ DA BISTE GOVORILI O ŽIVOTU/STVARNOSTI?  

Izabrali smo instalaciju jer nam se činila kao dobar medij suradnje za ovu specifičnu grupu ljudi i jer vjerujemo da podjednako govori o našem odnosu prema umjetnosti, kao i o odnosu prema životu ili stvarnosti.

ZAŠTO BI NAS, KAO PUBLIKU, ZANIMALO ONO ŠTO RADITE?

Trebalo bi vas biti briga jer je nas briga. Mi smo posvetili svojih pet života ovome specifičnome načinu ugrožavanja vašega mentalnoga zdravlja koje zovemo umjetnost, a tome uvijek treba odati počast. Riskiramo time što ne radimo nešto drugo jer vjerujemo u kontinuiranost: vrijeme će pokazati vrijednost našeg rada.

KAD BI IMALI NA RASPOLAGANJU BILO KOJA SREDSTVA (LJUDE, NOVAC, MOGUĆNOSTI… ) – KAKAV PROJEKT BI NAPRAVILI?

(Ovdje mogu govoriti samo u svoje ime, Halory Goerger): Kupio bih lijepi mali tropski otok (bez stanovnika, recimo da su svi željeli otići) i napravio bih na njemu / od njega skulpture eksploziva i tenkova, izgradio čudne građevine i pripremio čitav otok kao da se radi o instalaciji i onda pozvao ljude u jednomjesečni posjet. Živio bih na otoku kao nadzornik. To je zapravo odlična ideja, tražim financiranje. Jel netko zainteresiran?

KOJE TE TRI STVARI UVIJEK RAZVESELE?

Seks (čak i loš seks)
Slušanje radija tokom noći
Čitanje o katastrofalnim događanjima na predivnim mjestima

france distraction
NOORDERZON.NL 2013
© Pierre Borasci

france distraction
NOORDERZON.NL 2013
© Pierre Borasci

BIOGRAFIJA

France Distraction skupina je vizualnih umjetnika i izvođača sa sjedištem u Lilleu i Bruxellesu, poimence: Belinda Annaloro, Antoine Defoort, Julien Fournet, Halory Goerger i Sébastien Vial. U svom radu koriste razne medije: video, interaktivne uređaje, slike, instalacije, tekst i/ili glazbu.

France Distraction - Les Thermes

France Distraction – Les Thermes

TKO JE TKO

Koncept: France Distraction (Belinda Annaloro, Antoine Defoort, Julien Fournet, Halory Goerger, Sébastien Vial)

Tehnički direktor: Emilie Godreuil

Administracija i menadžment: Sarah Calvez

Tajništvo i distribucija: Anne Rogeaux

Produkcija: l’Amicale de production / Julien Fournet

Događanje organizirano u okviru Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj (www.rendez-vous.hr). Uz podršku apap mreže (apap-Performing Europe 2011-2016) te Francuskog instituta / projekta TransARTE i programa TEATROSKOP.

rendez-vous logo