Apap – Performing Europe

www.apapnet.eu

www.facebook.com/apapnet.eu

Europska mreža apap (Advancing Performing Arts Project / Projekt unapređivanja izvedbenih umjet­nosti) od svog je osnutka prije petnaest godina do danas producirala velik broj umjetničkih programa te je uspješno uvela programe povezivanja međunarodnih i lokalnih aspekata suvremenih izvedbenih umjetnosti u različitim okruženjima. U 2011. godini apap započinje novi petogodišnji program pod nazivom Performing  Eu­rope (Izvedbena Europa). Projekt je interdisciplinarnog karaktera i objedinjuje raznovrsne umjetnike, pod rukovodstvom renomiranih međunarodnih mentora. Usmjeren je na razvoj suvremenih izvedbenih umjetnosti i njihov utjecaj na europska društva, s kontinuiranim fokusom na izvedbene umjetnosti, ali s naglaskom na privlačenje nove publike i novih oblika medijacije. Nositelj projekta je Szene Salzburg (Austrija), dok su suorganizatori Bit Teatergarasjen Bergen (Norveška), Centrale Fies (Italija), C/U Foundation (Poljska), Kunstencentrum BUDA (Belgija), Maison de la Culture, Amiens (Francuska), Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene (Hrvatska) i Tanzfabrik Berlin (Njemačka).

5. apap lab (apap – Performing Europe) 

 22. i 23.9. 10-17h Polukružna &TD  + 21.9. 18h Maria Jerez: What is Third, work-in-progress prezentacija i razgovor

Vođen idejom kolektivne inteligencije, mogućnosti koje apap otvara nadilaze lokalni kontekst produkcije i prezentacije i upravo ta proširena inteligencija pravi je kapital mreže.

Helmut Ploebst (iz Network and Emergence, NOTES ON THE APAP MEETING IN BERLIN, 2011)

Europska mreža apap (projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti) od svog je osnutka 2000.g. realizirala više od 100 umjetničkih projekata. Performing Europe najnoviji je program mreže apap. Započet 2011. g., povezuje osam europskih organizacija, a namijenjen je razvijanju suvremenih izvedbenih umjetnosti i njihovog utjecaja na europska društva. Obuhvaća područja produkcije, prezentacije i distribucije umjetničkih djela te se usredotočuje na privlačenje nove publike i istraživanje novih načina medijacije umjetnosti. Svake godine apap održava jedan laboratorij, platformu koju organiziraju umjetnički voditelji, stručnjaci, mentori i umjetnici kojima je cilj povezati teorijske pristupe s umjetničkim i organizacijskim praksama. Svaki lab zamišljen je kao mjesto susreta umjetnika, partnera i zainteresirane publike i posvećen je određenoj temi – analizira primjere i stvara strategije za jačanje programa Performing Europe i kulturnih aktivnosti partnera i umjetnika.

Zagrebački, peti po redu apap lab, usmjeren je na evaluaciju projekta Performing Europe.  Promišljanje o uspjesima projekta obično ukazuje na završetak nekog projekta. Međutim, da bismo rekapitulirali projekt, želimo započeti definiranjem evaluacije kao takve. Umjesto da nabrajamo rezultate i mjere koje moramo poduzeti, evaluaciju doživljavamo kao proces, direktni feedback, priliku za apap umjetnike i partnere da provedu vrijeme zajedno, da postavljaju pitanja, razmišljaju, pričaju, razmjenjuju iskustva i prakse te, u najboljem slučaju, osmišljavaju nove radne modele, uspostavljaju bolje odnose i nauče nešto u samom procesu. Radeći u različitim grupnim formacijama i diskurzivnim formatima, umjetnici i partneri produbit će razgovor o temama kao što su kvaliteta komunikacije i razmjene unutar mreže, različite potrebe pojedinačnih članova mreže, mehanizmi potpore za umjetnike i partnere, strategije i modeli suradnje, radni modaliteti različitih umjetničkih i produkcijskih pitanja, problemi ograničenosti, pitanja održivosti te zajedničko zamišljanje novih struktura. Lab moderira Siegmar Zacharias.

Siegmar je rođena i odrasla u Rumunjskoj. Studirala je filozofiju i komparativnu književnost u Freiburgu, Berlinu i Londonu te Izvedbu na DasArtsu u Amsterdamu. Pored umjetničkog rada, od 1991.g. predaje retoriku, menadžment konflikta i pregovaranje radnicima u korporativnom svijetu.

apap partner organizacije  Bit Teatergarasjen Bergen (Norveška), Centrale Fies (Italija), C/U Foundation (Poljska), Kunstencentrum BUDA (Belgija), Maison de la Culture, Amiens (Francuska), Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Kultura promjene (Hrvatska), Szene Salzburg (Austrija) i Tanzfabrik Berlin (Njemačka).