Marko Tokić, predavanje u sklopu Termi

Javno predavanje u sklopu instalacije “Terme”

Galerija SC, 19. i 20.9. u 19h

Kako oživjeti stoika u sebi

Stoici su filozofiju shvaćali izvorno kao način života. Prema stoicima biti umješan u logičkom rasuđivanju stvari – u čemu se nerijetko danas vidi jedini smisao filozofije – potpuno je besmisleno ukoliko to ne podrazumijeva uspostavu sretnog života. Sretan život, prema stoicima, postiže se naročitim filozofijskim vježbama. Te su vježbe trovrsne jer se svode na tri filozofijske discipline: fiziku, etiku i logiku, a svrha im je promijeniti uobičajen način gledanja na stvari. Bez obzira kojoj filozofijskoj disciplini pripadale, te su vježbe osobna suočavanja, katkad i vrlo neugodna, s istinom svekolike prirode. Promjenom uobičajenog načina gledanja na stvari čovjek se oslobađa neznanja koje se svagda u svakome očituje kao neka vrsta unutarnje uznemirenosti. Uspostavom stoičkog načina života unutarnja uznemirenost se preobražava u očitovanje mudrosti.

Ovdje ćemo u dva navrata, uz kratka objašnjenja ključnih stoičkih pojmova, pokušati izvesti kratke vježbe u filozofiji, ne bismo li na što neposredniji način oživjeli stoika u sebi.

Photos FRANCE DISTRACTION - Copyright Amęlie Boissel

Photos FRANCE DISTRACTION – Copyright Amęlie Boissel

Marko Tokić (rođen 1977.) docent je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katedri za povijest filozofije. Objavio je jednu autorsku knjigu te nekoliko znanstvenih radova iz područja antičke filozofije.

rendez-vous logo