GANZ EDU: PRODUKCIJA UMJETNIČKIH PROJEKATA

19. i 20.09. u Teatru &TD- dvorana SEK!

prezentacije, konzultacije i intervencija

Zanima vas život jednoga umjetničkog projekta od ideje do turneje? Što uključuje posao producenta jedne izvedbene skupine, a što onaj projektnog menadžera europskog projekta? Možda vam je napeto nakratko se ubaciti u kolektivno mozganje oko razvoja projekta kolaborativne umjetničke platforme? Želite doznati više o različitim modelima rada na promociji i distribuciji svog projekta? Trebate pomoć oko razvoja ideje za projekt, pisanja aplikacije, izrade budžeta ili traženja partnera i sredstava?

 l'amicale de production

Kroz dvodnevni susret i druženje, svoja iskustva s vama će podijeliti koautor projekta Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, producent BADco. kolektiva Lovro Rumiha te kulturni menadžer Gerco de Vroeg. Radionica se sastoji od dva dijela. Prvi dan uključuje prezentacije projekata Muzeja prekinutih veza i izvedbenom skupinom BADco., nastavlja se razgovorom i razmjenom iskustava s francuskim gostima festivala: Romaricom Daurierom, umjetničkim direktorom Le Phénix, Scène Nationale de Valenciennes, te Anne Rogeaux, uključenom u rad L’Amicale de Production te završava edukativnom igrom o ekonomiji u izvedbenim umjetnostima Le Jeu de L’Oie francuskog umjetnika Juliena Fourneta.

Drugi dan posvećen je zajedničkom razmišljanju, kreativnom adaptiranju, rekontekstualiziranju projekta kolaborativne umjetničke platforme Les Éphémeres Gerca de Vroega. Nastavljamo s individualnim konzultacijama sa sudionicima radionice oko specifičnih potreba njihovih aktualnih projekata.

Radionica je besplatna i održava se 19.09. (12-19h) i 20.09. (11-17h) u Teatru &TD. Pošaljite nam čime se trenutno bavite (opis projekta, kratki životopis, kontakt) i oko čega trebate pomoć. Detaljne informacije i prijave na edukultura.sc@gmail.com do 16. rujna u ponoć.

Dražen Grubišić (1969.) nakon diplome na ALU u Zagrebu, upisuje postdiplomski studij iz kulturnog managementa na IKM-u. Počinje izlagati 1989., te sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. 2006. godine, zajedno s filmskom producenticom Olinkom Višticom, pokreće Muzej prekinutih veza. Za razliku od „destruktivnih“ samopomagajućih uputa kako se oporaviti od neuspjele ljubavi, Muzej daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način: donacijom zbirci Muzeja.

Lovro Rumiha (1982.) producent je izvedbene skupine BADco. od 2008. godine. Student odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Surađivao ili surađuje s HDD-om, UHA-om, CDU-om, Teatrom &TD, Eurokazom, Tjednom suvremenog plesa, Festivalom svjetskog kazališta… BADco. kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu te se bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova.

Gerco de Vroeg (1965.), producent i umjetnički koordinator, involviran je u razvoj, menadžment, produkciju, distribuciju i komunikaciju projekata izvedbenih umjetnosti poput ICK / Ballet National de Marseille, International Choreographic Arts Centre / ICK (Amsterdam), I’M’Company (Amsterdam) + Cie. Ivana Müller (Paris, FR) //, Emio Greco I PC i drugih. Osnivač je Les Éphémeres, organizacije s više od 25 godina iskustva u području izvedbenih umjetnosti te koja je izgradila globalnu mrežu kontakata. Na taj način Les Éphémères pruža potporu i otvara mogućnosti za vidljivost i uključenost izazovnih umjetničkih glasova.

JULIEN FOURNET: LE JEU DE L’OIE

intervencija

Nakon hrvatskih i inozemnih primjera iz prakse, prvi dan radionice produkcije umjetničkih projekata završit će u zabavnom tonu. Sudionici će se imati prilike upoznati s procesom rada na predstavi putem sudjelovanja u jednoj partiji društvene igre Le Jeu de L’Oie (hrv. Igra guske).

Sudionici, koji biraju uloge umjetnika, producenta ili agenta, moraju proći kroz etape pripreme predstave te se bacanjem kocke kreću po spirali u kojoj mogu upasti u kojekakve zamke te naići na razne prepreke i probleme. Igru vodi animator, u ovom slučaju glumac i redatelj Miran Kurspahić.

Igrajući, ubrzo shvaćamo da je svaki tijek rada na predstavi kompleksan, krivudav i ponekad nelogičan. Uglavnom, najčešće imamo premalo vremena za rad, u prostoru koji uopće nije prilagođen, s ljudima koji su potpuno nekompetentni, ne računajući da gotovo uopće nisu plaćeni (jer nema novaca). Julien Fournet

Događanje organizirano u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj (www.rendez-vous.hr). Uz podršku apap mreže (apap-Performing Europe 2011-2016) te Francuskog instituta / programa TEATROSKOP (www.institutfrancais.com).