MARIJA JEREZ (ES): WHAT IS THIRD

21.9. ● 18:00h ● 25 min ● Polukružna dvorana Teatra &TD

*Nakon predstavljanja, pozivamo  zainteresiranu publiku na razgovor o daljnjem razvitku rada. Moderira Siegmar Zacharias.

What Is Third suočava se s enigmom. Kako susret dviju stvari može stvoriti nešto treće, treću dimenziju, nešto što prije susreta nije postojalo? Dok se rađa, ta treća stvar transformira i prvu i drugu… na taj način dolazi do pomjeranja, do procesa deidentifikacije. Emocija! Trenje! Kritika! Ljubav! Drugost! Granica govornog jezika! S druge strane, u sklopu ovog projekta Maria koristi svoje resurse kao katalizatore kako bi stvorila sadržaj s drugim ljudima, kako bi se umiješala u rad drugih i kako bi dopustila drugima da se umiješaju u njen rad u potrazi za neočekivanim susretima, kritikom, zajedništvom i pažnjom.

http://mariajerez.tumblr.comhttp,  http://whatisthird.tumblr.com/

Maria Jerez, photo by Elena Hidalgo

Maria Jerez, photo by Elena Hidalgo

INTERVJU

KAD BI IMAO NA RASPOLAGANJU BILO KOJA SREDSTVA (LJUDE, NOVAC, MOGUĆNOSTI… ) – KAKAV PROJEKT BI NAPRAVIO?

Oduvijek sam htjela napraviti prostor za rad u Madridu, prostor u kojemu bi živjeli i koji bi vodili umjetnici. Mjesto na kojemu bismo mogli raditi, čitati, predlagati filmske programe, imati žustre rasprave, jesti, spavati, dosađivati se… prostor s velikim fotokopirnim uređajem da bismo mogli raditi improvizirane časopise, prostor s različitim prostorijama u kojima bi svi umjetnici mogli simultano raditi… sa spavaćim sobama u kojima bi mogli prespavati gosti iz inozemstva; prostor s velikom kuhinjom, lijepim vrtom i kupaćim bazenom (ovo je važno! Madrid je veoma vruć ljeti). Ovaj prostor bio bi ispunjen prirodnim svjetlom i bio bi u centru grada.

Zvao bi se: LA BOMBA!

Captura de pantalla 2015-07-01 a las , za web

BIOGRAFIJA

Maria Jerez španjolska je umjetnica čiji rad obuhvaća područje filma, koreografije, arhitekture i vizualnih umjetnosti. Zanima je: granica. Prošle je godine sudjelovala na Ganz novom festivalu s dvjema predstavama: The Case of the Spectator i The Perfect Alibi.

TKO JE TKO

Projekt Marije Jerez
Koprodukcija: La Casa Encendida (Madrid), Buda Kunstencentrum (Kortrijk), Sveučilište u Zagrebu – Studentski centar Zagreb – Kultura promjene, Teatar&TD u sklopu projekta apap – Performing Europe, kojega podupire Europska komisija – Kultura 2007 – 2013.