AME HENDERSON (CA)& MATIJA FERLIN (HR): OUT OF SEASON

23. 9. zagrebačka premijera● 20:00h ● 60 min ● Zagrebački plesni centar

Matija Ferlin i Ame Henderson vraćaju se ugodnoj nemogućnosti svoje posljednje zajedničke predstave The Most Together We’ve Ever Been. Ponovno se predaju tajanstvenoj obuzdanosti i šaljivoj sofisticiranosti njihova zajedničkoga izvedbenog jezika, razrađujući uvjete suradničkog procesa u kojemu se oboje odriču svoje autorske kontrole predajući je drugome. Poštuju strogu podjelu između uloge plesača i koreografa. Istodobno zahtijevaju tečnu tranziciju uloga koje svaki od njih preuzima i nameće. Nastavljajući tamo gdje su stali, par usmjerava pozornost jedno na drugo. Čak i ako nije pravo vrijeme, oni su ovdje. I ne idu nigdje.

www.publicrecordings.org

Ame Henderson

Ame Henderson

INTERVJU

KAKO BISTE OPISALI  OUT OF SEASON NASUMIČNOM PROLAZNIKU?

Predstava još nije dovršena tako da nismo sigurni kakav će oblik (za)dobiti. Dosad smo došli do niza gesti koje zajedno izvodimo. Svaka gesta pretvara se u narednu u dugoj sekvenci koja se ne ponavlja. Glazbenica, DJ-ica i producentica Victoria Cheong (New Chance) radi na živoj muzičkoj partituri za izvedbu.

ZAŠTO STE ODABRALI  OVAJ MEDIJ DA BISTE GOVORILI O ŽIVOTU/STVARNOSTI? 

Ples je kao niti jedna druga forma. Uvijek u nastajanju. Podjednako formalna i afektivna. Plesač zna gdje se nalazi dok je na putu prema negdje drugdje. Tako da je ples paradoks.

ZAŠTO BI NAS, KAO PUBLIKU, ZANIMALO ONO ŠTO RADITE?

Možda će vas zanimati, kao nas, iskustvo provedenoga vremena, pažnje i pozornosti, povjerenja i posvećenosti onome što se rađa između nas. I pod „nas“, mislim svih nas. Htjeli bismo da vidite što mi radimo da bismo uopće mi mogli shvatiti o čemu se radi.

KAD BI IMALI NA RASPOLAGANJU BILO KOJA SREDSTVA (LJUDE, NOVAC, MOGUĆNOSTI… ) – KAKAV PROJEKT BI NAPRAVILI?

Preteško je iskreno odgovoriti na to pitanje budući da uvijek radimo na i u situaciji koju zamišljamo kroz rad kao privremeno idealno stanje.

KOJE VAS TRI STVARI UVIJEK RAZVESELE?

Jedan drugoga. Jutarnja kava. Poezija.

Matija Ferlin

Matija Ferlin

BIOGRAFIJE

Ame Henderson (Toronto, Canada) plesna je umjetnica koja je kao vanjska suradnica zaposlena u organizaciji Public Recordings, suradničkoj platformi koja spaja umjetničko istraživanje, rad na izvedbi, učenje i izdavaštvo. Njezini koreografski radovi osmišljeni su i izvode se u Kanadi i diljem svijeta.

Matija Ferlin (Pula, Hrvatska) diplomant je škole The School for New Dance Development u Amsterdamu. Od 2007.g. Matija se intenzivno bavi istraživanjem raznih performativnih formi te prezentira svoje radove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Public Recordings

Od 2003., plesni eksperimenti organizacije Public Recordings predlažu koncept koreografije kao napetosti između uspostavljenoga i nastajućega – a njihove predstave dokazuju da plesna umjetnost mijenja naše poimanje mogućega. Suradnička platforma koja spaja umjetničko istraživanje, rad na izvedbi, učenje i izdavaštvo, Public Recordings producira kreativne projekte koji aktiviraju potencijal zajedničkoga prostora. Radovi koji uključuju /Dance/Songs/, 300 TAPES, relay, what we are saying i The Most Together We’ve Even Been predstavljeni su u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Kanade.

TKO JE TKO

Koreografija i izvedba: Ame Henderson i Matija Ferlin

Glazba: Victoria Cheong

Scenografija: Mauricio Ferlin

Dizajn svjetla i tehnicki direktor: Paul Chambers

Svjetlo: Saša Fistrić

Produkcija: sandra Henderson

Produkcijska potpora: Canada Council for the Arts; Ontario Arts Council; Grad Pula; Istarsko narodno kazalište Pula; HIPP kroz rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra; u suradnji s Ganz novim festivalom Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu

Koprodukcija: National Arts Centre (Ottawa, Kanada), Zagrebački plesni centar

Canada Council logo_e_l   HIPP-LOGO_large     ZPC-kvadrat-logo